Hoe lang zal vaste telefonie nog bestaan?

Technologische verbeteringen op het gebied van telefonie hebben elkaar de afgelopen decennia in snel tempo opgevolgd. Begin jaren ’90 belde iedereen nog naar de vaste (huis) lijn via netnummers, waarbij telefoonnummers van vier getallen geen uitzondering waren. Eind jaren ’90 deed de mobiele telefoon zijn intrede, snel opgevolgd door sms, mms en mobiel internet.

Tegenwoordig hebben kinderen al op jongen leeftijd een smartphone, en gebruiken de meeste Nederlanders hun telefoon meer voor het via internet inhaken op social media en streamen van audio/video, dan voor het oude vertrouwde bellen. Waarom bellen als je kan appen? Bij het zoeken van een sim only abonnement geven niet de belminuten, maar de MBs in de bellbundel de doorslag (bron: LosAbonnement).

De meeste jongere huishoudens gebruiken geen vaste telefoon meer om binnenshuis bereikbaar te zijn. Waarom zou je naar een vast toestel lopen als je je mobiele telefonie bij de hand hebt? En als deze huishoudens al een vast toestel hebben, dan wordt dit nummer vaak alleen door enkele vrienden/familieleden gebruikt.

Toch zal de vaste telefoon nog wel een tijdje meegaan. Voor de huidige generatie vijftigers en ouder is het vaste toestel nog vertrouwd en voor zakelijke toepassingen wordt een vast nummer vaak als professioneler ervaren dan een mobiel nummer op bijvoorbeeld de contactpagina van een website.

Wel zal het gebruik steeds verder afnemen, en zullen steeds meer vaste nummers worden gekoppeld aan mobiele technologie of bellen via internet (VoIP).